Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lidově nazývaný zemní veverka. Aktivní je ve dne. V přírodě zimují v norách vyhrabaných v zemi. Vydávají hvízdavé zvuky. Jsou velmi pohyblivé.
Terárium: co největší, aby měly dostatek pohybu - vitríny, voliéry (pro pár alespoň 150x80x150 cm), vhodné jsou i venkovní voliéry (kovové s betonovým dnem, aby se nepodhrabala), na dno písek, drenážní trubky sloužící jako umělé nory, kameny, pařezy, větve, budky, seno na pelíšek, napáječka
Potrava: obiloviny, olejnatá semena, oříšky, žaludy, větvičky s listy, pampelišky, ovoce, zelenina, hmyz, vařené hovězí maso, vařená vejce, tvaroh, tvrdý chléb, (zejména březím a kojícím samicím je třeba zvýšit přísun živočišných bílkovin a tvarohu)
Rozmnožování: pro rozmnožování je nutný zimní spánek, říje probíhá koncem zimy a na jaře, po páření samce od samice oddělíme; samice rodí jednou ročně (výjimečně 2krát) po 30-40 dnech březosti 5-10 mláďat, mláďata se rodí slepá a holá, z budek začínají vycházet ve 4-5 týdnech, odstavujeme je ve 2-3 měsících
Délka života: do 7 let